
La Fundació Vicente Ferrer reconstrueix escoles a València per a garantir una tornada a l’escola segura i digna després de la dana
- - Milers d'estudiants encara no tenen assegurat l'inici del curs 2025-2026 en condicions adequades vuit mesos després de les pluges torrencials que van arrasar la comarca d’Horta Sud.
- La Fundació Vicente Ferrer participa en la rehabilitació de 17 centres educatius greument afectats per les inundacions.
Pocs mesos abans de l'inici d’un nou curs, vuit centres segueixen pendents d'una reconstrucció total i molts altres operen en espais adaptats de manera provisional. Mentrestant, les escoles treballen a contrarellotge per a recuperar aules, patis i menjadors, i evitar que es repeteixi un any marcat per la precarietat educativa.
En aquest context, la Fundació Vicente Ferrer (FVF) està actuant en 17 centres educatius de 10 municipis –entre ells Catarroja, Paiporta, Sedaví i Massanassa– per a garantir que més de 4.000 estudiants, 250 docents i 6.600 famílies puguin iniciar el nou curs en condicions dignes i segures. La intervenció forma part d'una estratègia integral de recuperació que engloba també l'atenció psicosocial i l'enfortiment del teixit comunitari.
Una emergència educativa invisibilitzada
“Quan vam tornar al centre després de la dana no hi havia taules, ni cadires, ni portes. No hi havia res”, recorda Maria Muñoz, titular de la cooperativa del Col·legi Larrodé, a Catarroja. “I ara, cada vegada que plou, torna la por. La pluja ja no sona igual”, afegeix Elena Morales, directora de l'Escola Infantil Menuts, un dels centres on els efectes del fang i la humitat continuen provocant danys.
Aquest ha estat un dels anys més difícils per a les escoles a València. L'alumnat ha hagut d'estudiar en remot, estar exposat a constants sorolls d'obres i talls d'electricitat i ha hagut de prescindir d'espais vitals per al seu desenvolupament escolar.
L'impacte de la dana va més enllà dels desperfectes materials: el 80% de les famílies ha detectat en les seves filles i fills seqüeles emocionals com l’ansietat, la fòbia a la pluja o trastorns del son. Per a moltes d'elles, el retorn a les aules no és només una qüestió educativa, sinó una necessitat urgent per a recuperar una certa normalitat. “Una escola és molt més que un edifici: és un lloc on nenes i nens recuperen la rutina, la confiança i la força per a seguir endavant. Després d'una crisi com aquesta, tornar a l'aula pot ser el primer pas perquè l'alumnat i les seves famílies comencin a sentir-se bé. Per això, considerem que reconstruir les escoles és també reconstruir vides”, explica Luz María Sanz, directora general de la Fundació Vicente Ferrer.
Comença el “Compte enrere”
Amb més de 55 anys d'experiència en cooperació internacional, la Fundació Vicente Ferrer treballa per primera vegada a Espanya. La seva resposta a València posa el focus en els col·lectius més vulnerables, amb una metodologia basada en la implicació activa de les comunitats. “Reconstruir una escola és reconstruir un projecte de vida. I fer-ho des de dins, amb els equips docents i les famílies, és el que dona sentit a la nostra intervenció”, afirma Carles Coarasa, gerent de l'organització.
La campanya ‘Compte enrere’, que llança ara la Fundació, convida la ciutadania a col·laborar amb aquest procés de reconstrucció. La iniciativa busca canalitzar la solidaritat dels qui volen contribuir a fer que la infància de la comarca d’Horta Sud recuperi el més valuós: el seu dret a aprendre, a jugar i a créixer en un entorn segur. Al mateix temps, la campanya constitueix una forma de mobilització ciutadana i un crit d'atenció perquè la situació de la comunitat educativa d’aquesta zona de València no quedi relegada ni oblidada.
Sobre la Fundació Vicente Ferrer:
La Fundació Vicente Ferrer treballa des de fa més de cinc dècades per a erradicar la pobresa extrema i promoure el desenvolupament humà sostenible, impulsat per les mateixes comunitats. Amb una llarga trajectòria a l'Índia i Nepal, el seu model d'acció es basa en la igualtat, la justícia social i la transformació de les condicions de vida de les persones més vulnerables.
Notas para periodistas
Marta Espasa Macias
682 424 762
mespasa@fundacionvicenteferrer.org
Ana Belén Cañaveras Herraiz
648 759 509
abcanaveras@fundacionvicenteferrer.org