La Fundació Vicente Ferrer actua per primera vegada a Espanya després de la dana
• L’organització impulsa l’acció 'Reconstruir l’esperança' per col·laborar en la recuperació de les zones afectades.
• La intervenció a València es durà a terme en col·laboració amb entitats locals en els àmbits de l’educació, gent gran, salut mental i comunitat.
Barcelona, 4 de desembre de 2024 – La Fundació Vicente Ferrer (FVF) intervé per primera vegada a Espanya després de la dana que va afectar greument la zona de València el passat 29 d’octubre. Es tracta d’una fita històrica en la trajectòria de l’organització que marca el compromís de la FVF amb les persones més vulnerables també a l’estat espanyol.
L’acció humanitària de la FVF es basa en el principi d’estar on més es necessita i arribar al màxim nombre de persones en situació de vulnerabilitat. La intervenció a València reafirma aquest compromís després d’una catàstrofe sense precedents a Espanya que ha deixat 229 víctimes mortals confirmades (221 en la Comunitat Valenciana; 7 a Castella-la Manxa; 1 a Andalusia), i ha malmès prop de 4.000 edificis i més de 500 kilòmetres de carreteres.
La presidenta de la Fundació, Anna Ferrer, afirma que “fer front als desastres no és una cosa nova per la nostra organització. El poble de València i, en general, les persones a Espanya, sempre ens han ajudat i recolzat en cadascuna d’aquestes lluites i dificultats. Ara, tenim molt clar que, des de la Fundació Vicente Ferrer, hem de fer tot el que estigui a les nostres mans per ajudar a reconstruir l’esperança en els pròxims mesos. Sabem que serà necessari gran esforç, però també sabem com fer-ho: unint les nostres mans”.
D’aquesta manera, la Fundació considera un exercici de responsabilitat actuar davant d’una tragèdia amb tantes implicacions en la vida de la gent: pèrdua de familiars, amistats, habitatges, escoles o empreses. Aquesta situació comporta un impacte emocional enorme, social i econòmic amb un llarg recorregut. Per això, el compromís amb València no se centra en l’emergència immediata, sinó en la reconstrucció i recuperació de l’esperança a partir de l’experiència de més de 55 anys en desenvolupament sostenible. És una acció amb vocació de permanència i l’objectiu és fer costat a les famílies afectades a mitjà i llarg termini per revitalitzar la vida de les comunitats afectades i enfortir el teixit social i emocional de la regió.
Actuació en col·laboració amb organitzacions locals
L’acció de reconstrucció i recuperació a València es concreta a partir d’aliances amb entitats locals. Intervenir de la mà d’aquestes organitzacions permet unir forces i ampliar l’abast de la feina conjunta. A través d’aquesta col·laboració, l’objectiu és reconstruir les infraestructures clau per la recuperació integral de les comunitats. L’experiència de la FVF en reconstrucció sostenible i la seva metodologia de treball comunitari seran fonamentals per assolir un canvi profund i durador a la zona.
La intervenció es durà a terme en un període estimat d’un any amb un enfocament flexible i adaptat a les necessitats que es vagin identificant. Les àrees d’intervenció prioritàries de la Fundació se centraran en els àmbits de l’educació, gent gran, salut mental i comunitat.
Educació:
• Rehabilitar infraestructures escolars malmeses, assegurant entorns segurs per a l’aprenentatge.
• Proveir materials i recursos per reprendre les activitats educatives.
Gent gran:
• Facilitar la rehabilitació dels habitatges per tornar a gaudir d’una llar digna.
• Acompanyament en el procés de recuperació de les seves vides.
Salut mental:
• Crear grups de suport dirigits a la població per ajudar les persones afectades a manejar l’estrès i fomentar la resiliència.
• Crear comunitats d’aprenentatge per compartir coneixements en la gestió emocional de les situacions d’emergència.
• Realitzar estudis de diagnòstic per avaluar l’impacte psicològic i dissenyar estratègies específiques.
Comunitat:
• Ubicar les necessitats de prop de 2.000 associacions locals, incloses entitats educatives, culturals, esportives i agrícoles.
• Reactivar activitats essencials per la reunió comunitària, com clubs infantils, instal·lacions esportives o centres per la gent gran.
Veure l’espot “Transformem el fang en esperança”
Sobre la Fundació Vicente Ferrer (FVF)
La FVF és una organització d’acció que creu en les persones i en el seu poder de transformació, sense vinculació a cap creença, ideologia o religió. Manté un ferm compromís amb la infància i les famílies més vulnerables. El seu objectiu és arribar al màxim nombre de persones possible en risc de discriminació, desigualtat o pobresa. Els seus valors són l’acció, la independència, l’humanisme i la universalitat.
Contacte de premsa Fundación Vicente Ferrer:
Marta Espasa – mespasa@fundacionvicenteferrer.og – 682919566
Ana Belén Cañaveras– abcanaveras@fundacionvicenteferrer.org – 648759509